Afdrukken
Categorie: Lelies
Hits: 31043

De lelieteelt is bij Maatschap Joling begonnen in 1990. In het eerste jaar teelde Maatschap Joling één hectare lelies op contract. Inmiddels is de lelieteelt uitgebreid tot 100 hectare, waarvan 80 hectare contracteelt en 20 hectare lelies op eigen risico geteeld worden. Deze lelies worden voornamelijk geteeld in de gemeente Westerveld en de gemeente Midden-Drenthe. De lelies die Maatschap Joling teelt worden geteelt voor de bol, deze bollen worden verkocht aan broeiers, exporteurs en droogverkopers.

Maatschap Joling plant zijn leliebollen vanaf half maar tot aan half april. Het lelie planten begint op het moment dat de bodem warm en droog genoeg is om te planten. Voor het planten moet eerst de grond worden geprepareerd. Dit word gedaan door de grond eerst goed vlak en los te maken met een cultivator.  

Tijdens de lelieteelt word gespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen is belangrijk voor de verzorging van de lelies. Met de gewasbeschermingsmiddelen kan Maatschap Joling de lelies beschermen tegen schimmels, onkruid, bacteriën en insecten. Meer informatie over gewasbescherming in de lelieteelt kunt u vinden op één van de onderstaande sites:

Gedurende de lelieteelt is de lelie water nodig. Tijdens de lelieteelt word daarom beregend in droge periodes. Water is één van de basisbehoeften van een plant en daarom erg belangrijk. 

Lelies worden bij Maatschap Joling gerooid vanaf half augustus tot aan kerst. Voor het rooien moeten de leliebollen eerst goed zijn afgestorven. Een leliebol is goed afgestorven op het moment dat de stengel los begint te zitten van de leliebol. Als de bollen goed genoeg zijn afgestorven begint Maatschap Joling de leliebollen te rooien.  

Nadat de lelies gerooid zijn moeten de bollen klaar gemaakt worden voor de verkoop. Eerst moeten de bollen schoongemaakt worden. Dit proces noemt men spoelen. Daarna worden de lelies verwerkt. Hier worden de bollen gesorteerd op maat, worden de oude stengels verwijderd van de bol en worden de leliebollen gecontroleerd op ziektes en beschadiging. 

Wilt u meer informatie over de besproken onderwerpen dan kunt u klikken op één van de onderstaande links:

20150219lelieteelt