Lambert en Annie Joling zijn in 1954 een boerderij begonnen op Achter de Bargen 1 te Dwingeloo (nu onderdeelvan de gemeente Westerveld) onder de naam Maarschap Joling.

20150219lelieteelt

Zij begonnen met het houden van koeien en broedeieren, daarnaast teelden zij fabrieksaardappels en bieten. Al snel werden de kippen ingeruild voor varkens, waarna het aantal varkens werd uitgebreid, omdat de melkfabriek de melk niet meer op Achter de Bargen 1 wilde halen. Toen de koeien weg gingen begon Maatschap Joling met een veenkoloniaal bouwplan met bieten, graan en aardappels. Na een aantal jaar kwam daar een beetje pootgoed bij. In 1980 is hier de teelt van droogbloemen bij gekomen, deze teelt werd uitgevoerd door Henk Joling, zoon van Lambert & Annie Joling.

In 1990 is het bedrijf van Lambert en Annie Joling overgenomen door Henk en Dieneke Joling. Zij wilden het bedrijf gaan intensiveren, dit hebben zij gedaan door in 1990 te starten met de lelieteelt. Een paar jaar later, in 1992, is het bedrijf gestopt met de teelt van droogbloemen. Van 1992 tot 1998 heeft het bedrijf bieten, graan, aardappels en lelies geteelt. 1998 was een jaar met een hele natte herfst, die er voor zorgde dat tulpentelers moeite hadden met het planten van hun tulpen,  zij gingen  op zoek naar drogere gronden zoals de Drenthse zandgronden. Op deze manier kwam een tulpenteler terecht bij Maatschap Joling die toen een paar hectare tulpen heeft geplant op contract. Al snel is Maatschap Joling toen tulpen gaan telen op eigen risico.

De lelieteelt en tulpenteelt groeiden snel waardoor andere bedrijfstakken moesten worden afgestoten. Daarom is in 2000 het bedrijf gestopt met het telen van aardappels, want dit ging slecht samen met het telen van bollen. In 2002 zijn ze gestopt met het houden van varkens.

Henk en Dieneke Joling wilden hun bedrijf meer zekerheid geven, dit deden ze door zich te richten op meerdere intensieve gewassen. Ze zijn toen op zoek gegaan naar andere teelten die daar voor zouden kunnen zorgen. Uiteindelijk kwamen zij in 2007 terecht bij Flevoplant, een aardbeienplantenvermeerderingsbedrijf uit de Noord-Oost polder. Ze zijn toen voor Flevoplant aardbeienplanten gaan telen op contract.

In 2012 zijn de twee zonen van Henk en Dieneke Joling (Albert en Lucas Joling) met dezelfde strategie begonnen met de teelt van pioenrozen op eigen risico.