Nadat de tulpenbollen gerooid en gespoeld zijn moeten ze klaargemaakt worden voor de verkoop. Tulpenbollen verkoop je meestal in drie verschillende maten, namelijk van 10 tot 11 cm omtrek, 11 tot 12 cm omtrek en 12 cm omtrek en groter. Daarnaast moeten de wortels van de verkoopbare bollen worden verwijderd en moeten ze worden gecontroleerd op ziektes en beschadigingen.
Voordat de tulpenbollen verkoopklaar gemaakt worden, worden de tulpenbollen nat gemaakt met water zodat het makkelijker is om de wortels van de tulpenbollen te verwijderen. Nadat de tulpenbollen nat zijn gemaakt worden kisten geleegd in een stortbunker die de bollen gelijkmatig aanvoert naar de verwerkingslijn. Op de verwerkingslijn worden de wortels van de tulpenbol eerst verwijderd door mens en machine. Als alle wortels van de tulpenbollen zijn verwijderd worden de tulpenbollen door middel van een schoksorteerder op maat gesorteerd. Een schoksorteerder is een apparaat die de tulpenbollen langzaam over platen beweegt. In deze platen zitten ronde gaten die steeds groter worden. Onder elke plaat zit een andere transportband waardoor de verschillende maten gescheiden worden van elkaar. Op het moment dat de bollen gesorteerd zijn op maat moet de kwaliteit van de bollen worden gecontroleerd. Dit doen medewerkers door alle tulpenbollen goed te bekijken en de verkeerde bollen te verwijderen uit het proces. Als alle tulpenbollen goed zijn gecontroleerd worden ze geteld en in de juiste bakken van de koper gestopt.