Nadat de tulpenbollen gerooid en gespoeld zijn moeten ze klaargemaakt worden voor de verkoop. Tulpenbollen verkoop je meestal in drie verschillende maten, namelijk van 10 tot 11 cm omtrek, 11 tot 12 cm omtrek en 12 cm omtrek en groter. Daarnaast moeten de wortels van de verkoopbare bollen worden verwijderd en moeten ze worden gecontroleerd op ziektes en beschadigingen. 

Voordat de tulpenbollen verkoopklaar gemaakt worden, worden de tulpenbollen nat gemaakt met water zodat het makkelijker is om de wortels van de tulpenbollen te verwijderen. Nadat de tulpenbollen nat zijn gemaakt worden kisten geleegd in een stortbunker die de bollen gelijkmatig aanvoert naar de verwerkingslijn. Op de verwerkingslijn worden de wortels van de tulpenbol eerst verwijderd door mens en machine. Als alle wortels van de tulpenbollen zijn verwijderd worden de tulpenbollen door middel van een schoksorteerder op maat gesorteerd. Een schoksorteerder is een apparaat die de tulpenbollen langzaam over platen beweegt. In deze platen zitten ronde gaten die steeds groter worden. Onder elke plaat zit een andere transportband waardoor de verschillende maten gescheiden worden van elkaar. Op het moment dat de bollen gesorteerd zijn op maat moet de kwaliteit van de bollen worden gecontroleerd. Dit doen medewerkers door alle tulpenbollen goed te bekijken en de verkeerde bollen te verwijderen uit het proces. Als alle tulpenbollen goed zijn gecontroleerd worden ze geteld en in de juiste bakken van de koper gestopt. 

 

 

Nadat de tulpenbollen zijn gerooid moet de laatste grond van de tulpenbollen worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van een spoelinstallatie. De trekkers met aanhangwagens vol met tulpenbollen komen het erf op rijden bij Maatschap Joling. Deze aanhangwagens worden geleegd voor een stortbak welke de tulpenbollen en grond omhoog transporteert naar een zeef. Deze zeef haalt de meeste grond tussen de bollen weg waarna de trekker en aanhanger deze weer mee terug neemt naar het tulpenveld waar gerooid wordt. De tulpenbollen die over de zeef zijn geweest vallen in een grote bak met water die de bollen schoonmaakt en de bollen door middel van stuwing in het water weer op een transportband plaatst. Op dezelfde manier vallen de bollen nog een keer in een bak met water en komen weer terecht op een transportband die de bollen vervoert naar een vellenbak. Een vellenbak is een bak met water waarin bollen naar beneden zinken op een transportband en waarin drijvende delen door middel van lichte stroming in een afvalbak vallen. Nadat deze drijvende delen zijn verwijderd worden bollen op maat gesorteerd in grote bollen voor de verkoop en in plantgoed voor volgend seizoen. Dit gebeurt door middel van een rollensorteerder. Hierna belanden de tulpenbollen via een transportband in kisten. 

Tulpenbollen moeten vanaf het rooien tot aan het planten bewaard worden in kisten in een loods. Een tulpenbol houdt ervan om droog bewaart te worden. Na het spoelen zijn tulpenbollen nat, deze moeten dus droog gemaakt worden. Dit doet Maatschap joling door de een heleboel warme lucht door de kisten te blazen totdat de bollen helemaal droog zijn geblazen. Hierna worden ze in de bewaring weg gezet. In de bewaring staan de tulpenbollen voor een wand die een klein beetje lucht door de kisten blaast. De tulpen worden bewaard bij een temperatuur van 25 graden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle planten hebben een aantal basisbehoeften die belangrijk zijn voor de plant. Water is één van deze basisbehoeften en is bij het telen van tulpen een belangrijk element om te controleren. Voornamelijk voor en na de bloei zijn de tulpen veel water nodig. Gedurende het hele groeiseizoen wordt het vocht gehalte in de grond goed in de gaten gehouden om te zorgen dat de plant geen water te kort komt en optimaal kan groeien. 

tulpenberegenen

Foto: Marius Visser

 

 

Maatschap Joling rooit zijn tulpen vanaf eind juni tot aan eind augustus. Voor het rooien moeten de tulpenbollen eerst goed zijn afgestorven. Een tulpenbol is goed afgestorven op het moment dat de bol van wit naar bruin begint te verkleuren. Als de bollen bruin genoeg zijn begint Maatschap Joling zijn tulpenbollen te rooien.

Eerst moet het gewas worden verwijderd. Dit gebeurt met een apparaat dat voorop de rooimachine hangt. Dit apparaat wordt een afslagapparaat genoemd. Deze slaat de bovenste laag grond en gewasresten van de bollen af. Op het moment dat de gewasresten goed zijn verwijderd worden de bollen gerooid met een machine die een plaat onder de wortels van de tulpenbollen doordrukt en de grond en bollen dan geleidelijk omhoog transporteert en de tulpenbollen met grond in een aanhangwagen legt. In de weg omhoog wordt zoveel mogelijk zand tussen de tulpenbollen weggezeefd zonder de tulpenbollen te beschadigen. Op het moment dat de trekker en aanhanger vol zijn gerooid wordt er even gestopt met rooien. Als een nieuwe trekker en aanhangwagen zich onder de rooimachine hebben geplaatst wordt er weer begonnen met rooien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulpen worden geëxporteerd over de hele wereld. Sommige landen willen bepaalde virussen van planten niet binnen hun grenzen hebben, daarom worden alle tulpen gecontroleerd op deze virussen door de bloembollenkeuringsdienst. Deze controleert of de planten niet te veel virussen bevatten voor export. Maatschap Joling probeert door hun partijen te selecteren op virus, de virusgehaltes laag genoeg te houden zodat deze goed gekeurd worden voor export. Dit wordt gedaan doordat medewerkers door het gewas lopen en planten met symptomen uit het veld verwijderen.