Vanmorgen heeft de rechter uitspraak gedaan in het hoger beroep inzake gewasbeschermingsmiddelen op het lelieperceel Boterveen.

Wij mogen op het perceel een viertal gewasbeschermingsmiddelen weer gebruiken. Hier zijn we blij mee. De onderbouwing van het vonnis volgt binnen een aantal dagen.

Wij vinden dat het uitgangspunt moet zijn dat wij alle gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten door het CTGB moeten kunnen gebruiken in onze teelten. Voor dit seizoen is dit een passende oplossing om gewasschade zoveel mogelijk te beperken.

 

 

Wij hebben kennis genomen van het vonnis en zullen deze respecteren. Wij zijn verbaasd over de uitkomst. Wij houden ons aan de regelgeving en zullen dit blijven doen.

vuile was

 

We zijn in Nederland allemaal naar school geweest.

Een bakker heeft geleerd hoe je een brood moet bakken, een slager heeft geleerd hoe je moet slachten, een timmerman hoe je moet bouwen, een chauffeur hoe je een vrachtauto of bus  moet besturen, een kapper hoe haar gekapt moet worden, een boer hoe hij moet boeren, een dokter…. 

Opgeleid zodat we verstand hebben van ons beroep. Zo hebben we allemaal een VAK geleerd.

We oefenen daar in tegen allemaal ons vak op onze eigen manier uit. Elke bakker heeft zijn eigen recepten. De ene slager slacht met het ene mes terwijl de ander liever met het andere werkt. Een boer kiest of hij koeien wil houden of liever akkerbouwer wil zijn, enz.  Dit doen we binnen bepaalde kaders waar iets aan moet voldoen, zoals we het geleerd hebben of omdat daar regels voor zijn.

Helaas hebben tegenwoordig te maken met een kleine groep mensen die niet geleerd hebben voor bakker, slager, timmerman, chauffeur, dokter, boer, enz. Ze hebben ergens iets gelezen en schreeuwen dan heel hard over een ander zijn professionaliteit. Vinden zichzelf dan al gauw alles wetend.

Zo schreeuwen ze ook over de boeren. Dat raakt ons elke keer weer.

Ze schreeuwen wel maar willen ons verhaal niet horen. Hebben oogkleppen op. Lezen alleen wat ze willen lezen. Luisteren alleen naar wat ze willen horen. Zien alleen wat ze willen zien.

We zijn er wel een beetje klaar mee met dat geschreeuw!

De schreeuwers volgen ons niet op facebook, Instagram, en twitter. We vertellen niet wat ze willen horen. Laten niet zien wat ze willen zien.

 

Toch zetten we door! Wij zetten ons verhaal aan de straat!

Hebben voor de mensen die wel oprecht geïnteresseerd zijn een extraatje

bij onze de wandel- en fietsroutes langs de pioenrozenvelden.

WEET JIJ DAT?

Ons verhaal over de pioenrozen op ons bedrijf.

En we hopen dat jij jou verhaal verteld en dat jij ons verhaal weer doorverteld.

Omdat we trots zijn op ons vak!

 

PS: wil je daarna nog meer weten, een verdieppingssessie? Dat kan hoor bij ons aan de kantine tafel onder het genot van een lekkere kop koffie 😊

Op 12 juni 2023 is er een verdiepingssessie praktijkproeven ver Duurzame Bollenteelt in Drenthe.

Deze bijeenkomst is voor iedereen die graag meer wil weten over de stappen naar een duurzame teelt.

Tijdens de informatiebijeenkomst Duurzame Bollenteelt Drenthe van 22 maart 2023 lichtte Janny Peltjes van HLB de eerste resultaten van de praktijkproeven toe. daar is toegezegd dat er een verdiepingssessie zal komen. Daarvoor is nu een datum geprikt en wel op 12 juni 2023 van 13.30 tot 16.30 uur op een van de proefvelden in de buurt van Dwingeloo. Er zal volop ruimte zijn om uw vragen te stellen en te beantwoorden.

Voor wie geïnteresseerd is in de technische details van deze proeven meld u dan aan voor 7 juni 2023!

Kunt u niet op 12 juni maar wilt u wel graag meer informatie of op een later moment een verdiepingssessie bijwonen  vul dan dit formulier in.

 

Super dat je ook mee wilt genieten van de pioenenpracht in het Drentse landschap en we vinden het heel leuk dat je daarvoor gebruikt wilt maken van onze pioenenroutes! We hebben weer verschillende wandel-, fiets- en autoroutes voor jullie langs de Drentse Pioenenvelden.

Doordat het voorjaar koud en nat was zijn ook de Pioenenrozen wat later dan andere jaren. Maar er is kleur in het Drentse pioenen landschap!!

we hebben dit jaar op de fiets- en wandelroutes iets extra's voor jullie!

WEET JIJ DAT?

Aan de route zie je bordjes staan met:  Weet jij dat?  Daar vertellen wij jullie over ons vak en onze passie smile

Lees, leer en beweeg!  Wandel, fiets of rij langs het kleurrijke landschap en geniet van de kleurenpracht via onderstaande routes:

WANDELROUTES:

*tip voor de wandelroutes Leggelderveld, Geeuwenbrug en Eemster : Neem wat lekkers en te drinken mee voor onderweg. Aan deze routes zijn geen horeca gelegenheden.

FIETSROUTES:

 

 AUTOROUTE:

Aan de fietsroutes en de autoroute zijn heel veel plaatsen waar je een hapje en/of drankje te nuttigen bij de aan de route gelegen horeca gelegenheden.

De meeste routes komen bij onze Pioenenkraam. Daar kunt u voor een leuk prijsje een bosje pioenrozen kopen zodat u thuis nog kunt nagenieten van de pioenenpracht! 

Maatschap Joling wens u heel veel pioenen pret!!                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Neemt u een bosje mee naar huis?                                         

 

 

De Pioenenkraam staat weer op zijn vertrouwde plekje! Natuurlijk op Achter de Bargen 1 te Dwingeloo.

   

 

Ook heeft onze topper Rick Meilof weer pioenen in zijn bloemenkraam. Hij heeft alleen een ander plekje gekregen

en staat nu een beetje dichter bij Smilde en wel op Vaartweg 93 te Smilde.

 

Dus voor een hele mooie bos verse pioenrozen weet je nu waar ze te koop zijn!  Wie maak jij blij met pioenen??!

 

 

Albert Joling in het tijdschrift de Greenity. Over jeukende handen, verleidingen, personeel, nachtvorst, proeven, duurzame bollenteelt en pionieren in Hongarije. Hieronder kun je het lezen.

 

Twee van onze gezichten in Dwingeloo beleef de ruimte!

Bonique Joling met haar pioenenkraam en Albert Joling met een stukje over duurzaamheid op ons familiebedrijf.

 

 

 

 

 

 

 

Overeenkomst 'vermindering gebruik gewasbeschermingsmiddelen' zorgt voor meer contact en onderling begrip.

op 20 februari 2023 vond de derde evaluatie van de overeenkomst 'vermindering gewasbeschermingsmiddelen' plaats. Tijdens deze evaluatie blikten de partijen terug op de resultaten van het afgelopen jaar. Belangrijkste conclusie: de overeenkomst heeft een positief bijgedragen aan het tot stand komen van overleg tussen telers en omwonenden. Meer lezen...

 

 

Op 22 maart 2023 is er een informatiebijeenkomst over Duurzame Bollenteelt in Drenthe.

Deze bijeenkomst is voor iedereen die graag meer wil weten over de stappen naar een duurzame teelt.

Gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe zal u welkom heten. De eerste resultaten van het programma Duurzame Bollenteelt Drenthe zullen aan u worden gepresenteerd. Jaap Bond voorzitter van de KAVB (Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollen) zal de Rob Faasen wisselbokaal, een prijs voor onderscheidende activiteiten op het gebied van waterkwaliteit en gewasbeschermingsmiddelen, uitreiken. Ook zal Andre Hoogendijk, voorzitter van BO Akkerbouw, u informeren over het perspectief van de akkerbouw.  Er zal een gesprek zijn met de aanwezigen en er wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Bent u geïnteresseerd meld u dan aan voor 15 maart 2022!

 

 

Het Programma Duurzame Bollenteelt Drenthe is onderdeel van het landelijke Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en wordt uitgevoerd door HLB research and consultancy in agriculture. Overheden, telers, teeltadviseurs en onderzoekers werken intensief samen om de bollenteelt structureel duurzamer te maken met een lage impact op het milieu. Bij het programma zijn betrokken HLB research and consultancy in agriculture, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), gemeente Westerveld, provincie Drenthe, Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta), LTO Noord, Agrifirm, CAV Agrotheek, WPA-Robertus, Alb. Groot BV en telers die het convenant hebben ondertekend.

 

                  dames_team_volleybal_Dok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteravond hebben wij deze  foto genomen met "ons" volleybalteam van volleybalvereniging Wesseling DOK bij ons op het bollenerf. Wij zijn shirtsponsor van dit team en ook hangt er in de sporthal een bord met ons logo.

Zo zijn er nog een aantal verenigingen die wij sponsoren:

Shirtsponsor van VV Dwingeloo Dames 1 en bordsponsor en wedstrijdsponsor van dezelfde vereniging.

Bordsponsor bij Darper Voetbal en Sportvereniging.

Bordsponsor bij Voetbalvereniging Uffelte.

Donateur van Het Bosbad in Hoogersmilde. 

Ook fleuren wij activiteiten op met bloemen en/of  leveren wij zowel financiële, materiële, bijdragen aan het Dorpsfeesten in Dwingeloo en Hoogersmilde, Wampex Dwingeloo, Ringsteken Diever, De Eemshoorn en dan vergeet ik  ook vast nog wat om op te noemen. Kortom wij dragen bij aan een leefbaar en gezellig platteland. 

 

Kom jij ons leuke team versterken?!
Wil jij een leuke baan met een goed salaris?!
Ben je graag buiten aan het werk?!

📞 Neem vrijblijvend contact op met Albert Joling 06-26635422


vacature
#personeel #personeelgezocht #vacature #job #baan #baangezocht #medewerker #collega #leukebaan #agrarisch
#landbouw

 

Wij gaan het pioenenseizoen afsluiten met Pioenen Pret!

Het is leuk voor jong en oud en het wordt heel gezellig op ons bollenerf bij de pioenenkraam!

Ben jij ook zo benieuwd waar een pioeenroos vandaan komt en hoe de bosjes bewaard en gemaakt worden. Welke grote machines de teler er allemaal voor nodig is.

Wil jij zelf wel eens bosje pioenrozen maken? Met de boer mee naar het pioenenveld met een trekker en een wagen?  De grote machines bekijken zoals een rooimachine een landbouwspuit een kappenspuit en daar ook nog op mogen zitten? Kijken hoe de oogstmachine in en uit elkaar gehaald wordt?  Met daarbij nog allerlei leuke dingen zoals: Ijsjes eten, spelen op een zandbult, schminken, puzzelen en springen op het springkussen?!

Kom dan zaterdag 9 juli 2022 van 13.00 uur tot 17.00 uur bij ons leren en maak plezier!

pioenen dag advertentie

 

 

Wekom!! Gaan we jou ontmoeten zaterdag 2 juli 2022?!

Bollentelers in Westerveld leiden inwoners en andere belangstellenden op zaterdag 2 juli graag rond op hun proefvelden. Ze leggen bijvoor- beeld uit hoe ze virussen in de bollen en onkruid proberen te bestrijden met zo min mogelijk of geen milieubelastende middelen.

duurzame bollenteelt drenthe

 

Wij doen mee!!  JULLIE OOK??!!

Dieneke Joling, mede eigenaar van Maatschap Joling heeft samen met collega bollenteler Jennie Veninga een vooral positieve actie optouw gezet.

#ikwilditblijvendoen

Hieronder hun verhaal en dit willen wij graag met jullie delen.

ikwilditblijvendoenGoedemiddag,

Wij zijn Jennie Veninga en Dieneke Joling. Twee boerinnen die houden van onze omgeving, ons platteland en ons werk hierin. #ikwilditblijvendoen

Wij maken ons zorgen. Zorgen over de leefbaarheid op het platteland en het bestaan van onze boeren bedrijven.

De toekomst is onzeker, maar het is niet alleen meer onze toekomst. Het is de toekomst van alle burgers op het platteland. Niet alleen de boeren maar IEDEREEN heeft te maken met de nieuwe regelgeving bij Natura 2000.

Denk aan: Dorpsfeesten, tentfeesten, optochten, trekker trek, trekkerslep, Zwarte Cross, Motorcross, Mountainbike in het bos, wandelen in de natuur, werken in de agrarische sector, festivals, evenementen, etc…,etc…,etc…

Daarom hebben wij, onze kinderen, collega’s en boeren in de omgeving dit positieve actieplan bedacht. Boeren, burgers, buitenlui we maken ons samen sterk voor ONS platteland, dus doe mee!

Ons doel is om op 22 juni 2022 de #ikwilditblijvendoen groot te maken. Wilt u ons helpen deze hashtags groot te maken?

 

Deel 22 juni 2022 een foto van jezelf, je hobby, feest, werk, etc. op je social media met de hashtags:

#ikwilditblijvendoen #stikstof #N2000

 

Onze, uit eigen werkplaats gebouwde oogstband,  in de Nieuwe Oogst van 4 juni 2022.

#trots 

nieuwe oogst oogstband

 

We oogsten dit jaar de pioenrozen bloemen met de oogstband. Deze machine komt uit onze eigen werkplaats. Lucas Joling, verantwoordelijk voor alle mechnisatie op ons bedrijf, heeft deze machine samen met zijn medewerkers, Dick Rozendaal en Twan Holst, gemaakt. Wij zijn apetrots op het resultaat!!

 

   

 

WhatsApp Image 2022 05 28 at 5.46.03 PM  WhatsApp Image 2022 05 28 at 5.46.03 PM 1  WhatsApp Image 2022 05 28 at 5.46.04 PM  WhatsApp Image 2022 05 28 at 5.46.05 PM

 

 Door de jaren heen hebben we meerdere stappen gezet naar verduurzaming en hier zijn we dan ook meer dan trots op!

Verheugd zijn wij dan ook om u te kunnen vertellen dat wij weer een stap in die richting gemaakt hebben. Op 1 april 2022 was de aftrap van een driejarig traject wat leidt tot een nog duurzamere (bollen)teelt. Volgens ons en andere telers een goed initiatief!

Ook in Westerveld is verduurzaming niet iets nieuws. Al jaren nemen wij als telers initiatieven om onze teelten te verduurzamen. Met de nieuwe pilot “Drents proefproject duurzame bollenteelt” gaan we nog dieper in op die materie om een nog duurzamere teelt zonder kwaliteitsverlies te kunnen realiseren.

Al jaren bestaat er bij een kleine groep inwoners van Westerveld bezorgdheid over het effect van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van de mens, de natuur en het (leef)milieu. Wij als teler en vele telers met ons hechten er veel waarde aan dat er een fijne leefomgeving blijft bestaan met respect voor elkaar. Daarvoor is het dialoog met alle betrokkenen essentieel en gaan wij het gesprek nooit uit de weg. Naast de dialoogvoering is het ook goed om onderzoeken te doen. Van daaruit is door vele partijen deze pilot ontstaan. Onafhankelijke onderzoekers, overheden en middelenleveranciers willen samen met de telers en de inwoners in de praktijk de nodige kennis en ervaring opdoen aan de hand van deze pilot. Met allen als doel; verduurzaming van de (bollen)teelt in heel Nederland.

 

groeps foto

 
 
!WE ZIJN ER KLAAR MEE!
Normaal gesproken plaatsen we op onze socials eigenlijk alleen maar positieve berichten. Dit doen we heel bewust, we willen graag ons enthousiasme delen over ons ontzettend mooie vak. Maar vandaag laten we een andere kant zien. Iets wat veel mensen niet weten is dat er jaarlijks bewust dingen worden gestolen of vernield, en dat we regelmatig neergezet worden als crimineel. Dit terwijl we ALLES volgens de regels doen. Zo waren er ook vanochtend weer vernielingen. Zoals ik eerder al benoemde is dit niet de eerste keer dat er vernielingen zijn, dan vraag je je af, wie is hier nou de crimineel? Van al die vernielingen doen we vervolgens aangifte, wederom handelen we op de juiste manier en doen we alles volgens de regels. Daarnaast proberen we het nu ook op deze manier.
Mocht er iemand tussen 16 en 22 maart iets opvallends gezien hebben op een perceel lelies aan de Grensweg / P.W. Janssenlaan in Vledderveen (zie kaartje)
 
Neem dan contact met ons op via:
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon: 0627623975
via facebook PB
 
kaartje schade 1
 
 
doek kapot    doek kapot 2    slang kapot     slang kapot 1
 
 
 
 
 

 

Er zijn weer hele mooie foto's gemaakt van de pioenenoogst door Bonique Joling.

Wat is jullie favoriete foto??

Later vertellen wij  jullie wat onze favoriet is!

pioenenoogst 25   pioenenoogst 2   pioenenoogst 3   pioenenoogst 4   pioenenoogst 5   pioenenoogst 7   pioenenoogst 8   pioenenoogst 9   pioenenoogst 10   pioenenoogst 11   pioenenoogst 12   pioenenoogst 13   pioenenoogst 14   pioenenoogst 15   pioenenoogst 16   pioenenoogst 17   pioenenoogst 18   pioenenoogst 20   pioenenoogst 21   pioenenoogst 22   pioenenoogst 23   pioenenoogst 24   pioenenoogst 25   pioenenoogst 26   pioenenoogst 27   pioenenoogst 28